Zavařování chřestu

Máte rádi chřest a chtěli byste si ho připravovat i mimo tzv. chřestovou sezonu? Můžete! Stačí koupit opravdu kvalitní výhonky a ty pak správně připravit a zamrazit, nebo ještě lépe zavařit.

Sezona čerstvého chřestu poměrně krátká, ale to neznamená, že bychom si na něm nemohli pochutnat i v jiné době. Pokud si koupíte skutečně kvalitní výhonky a ty správně připravíte a pak zamrazíte nebo zavaříte, mohou být třeba i na vánočním stole

Chřest je zdravý

Chřest  je opravdová lahůdka pro labužníky, navíc obsahuje mnoho vitamínů a dalších látek, které jsou prospěšné pro lidský organismus.

Chřest obsahuje především vitamín A. B1 a B2, C a E, dále karetonoidy a také mnoho minerálních látek – draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo. Typickou chuť a aroma získává z éterických olejů a kyseliny asparaginové, která je také důležitá pro metabolismus bílkovin v lidském těle. Více vitamínů má zelený chřest a i jeho chuť je výraznější. Půl kilogramů zeleného chřestu obsahuje například 20% doporučené denní dávky vitamínu A…

Chřest je velmi lehce stravitelný a nízkokalorický – 500 gramů má jen 90 kcal - je tak vynikající při různých dietách. Není ale vhodný pro lidi s dnou, protože vysoký obsah purinů zvyšuje hladinu kyseliny močové v kloubech. 

Nákup chřestu pro zavařování

Stejně jako u všech ostatních potravin i u chřestu samozřejmě platí, že nejvíce si na něm pochutnáme, pokud je kvalitní a čerstvý – a to je důležité i pro jeho zavařování. Chřest je potřeba kupovat podle několika jednoduchých zásad.

Čerstvý a kvalitní chřest se pozná poměrně snadno:

  • špičky čerstvého chřestu jsou pevně uzavřené

  • pokud výhonek ohýbáme, musí prasknout a vytéká z něj tekutina – ta z výhonku vytéká, i když do něj jen rýpneme nehtem

  • je-li stonek tenčí a nepravidelně rostlý, pak je kvalita nižší

  • bílý chřest mění na slunci svoji barvu do fialova

Obrázek

Zavařování chřestu

Zavařování chřestu není vůbec složité - kvalitní výhonky se oloupou, pak naskládají do sklenic, zalijí převařenou vodou nebo připraveným nálevem a zavaří. Podobně se mohou zavařit i menší kousky chřestu. Sterilizace při teplotě 90° Celsia trvá 45 minut.

I když se chřest může skutečně zavařit jen přelitý převařenou vodou, doporučuje se spíš použít nějaký nálev. 

Chřest zavařený v sladkokyselém nálevu

Nálev

1 litr převařené vody s 1,5 deci 18 % octa, 100 gramů cukru krupice a 20 gramů soli

Postup

Chřest omyjete studenou vodou, dřevnaté konce odříznete a případnou tužší spodní část oloupete. Pak svázaný chřest na stojato uvaříte doměkka ve vroucí osolené vodě – na 1 litr vody 10 gramů soli. Chřest vyjmete, necháte okapat, odstraníte nitě, kterými byl svázaný a hlavičkami nahoru do naskládáte do zavařovacích sklenic. Do sklenic s chřestem nalijete horkým nálev, uzavřete je a necháte v zavařovacím hrnci sterilizovat. Voda v hrnci se sklenicemi se nejdříve 20 minut zahřívá na 90° Celsia a pak se v této teplotě sklenice s obsahem 0,7 až 0,9 litru s nechávají ještě 25 minut, sklenice půllitrové 20 minut.

Chřest zavařený v pikantním nálevu

Nálev

  • 1,25 litru vody

  • 1 litr octa

  • sušené chilli papričky - jedna na každou sklenici

  • stroužky česneku - oloupané, 2 až 3 na každou sklenici

  • semínka kopru - do každé sklenice malá lžička

  • semínka hořčice- malá lžička do každé sklenice

  • sůl

Postup

Výhonky chřestu omyjete studenou vodou, odkrájíte dřevnaté konce a případně je oloupete.

Chřest pak naskládáte na stojato do skleni a do každé sklenice dáte jednu chilli papričku, 2 až 3 stroužky česneku a lžičku hořčičných i koprových semínek. Vodu s octem a solí necháte krátce převařit a nalijete ji do sklenic. Chřest se v důkladně uzavřených zavařovacích sklenicích sterilizuje při teplotě 90° Celsia 20 až 30 minut.

TIP: Pro sladkokyselou chuť se do nálevu přidá krystalový cukr

Zavařovaný chřest se používá při přípravě zeleninových salátů, může se také servírovat jako příloha k masům přelitý majonézou.