Grilovaný chřest

Období, kdy si můžeme vychutnat čerstvý chřest, je poměrně krátké a měli bychom ho tedy maximálně využít. Chřest se dá připravit na mnoho různých způsobů a vždy báječně chutná… Vyzkoušejte i chřest na grilu!

Uvařený chřest politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou je v podstatě ten nejjednodušší způsob, jak si ho připravit – a i tak je to skutečná lahůdka. 

Mladý čerstvý chřest je vynikající i syrový, můžete ho ale samozřejmě i vařit, zapékat nebo z něj připravit jedinečnou polévku. Je i vynikající příloho k různě upraveným masům. Chřest ale samozřejmě můžete i orestovat na olivovém oleji nebo grilovat!

Grilování chřestu

Obrázek

Pro grilování je nejlepší chřest zelený. Může se servírovat jako příloha k masu nebo i samostatně. 

Chřest nejdříve omyjete a odlomíte z něj, nebo odříznete, zdřevnatělé konce. Výhonky se musí v průběhu grilování otáčet – pokud několik výhonků propíchnete špejlemi a spojíte je, bude otáčení jednodušší a rychlejší. 

Doma grilování chřestu je velmi krátká – na středně rozpáleném grilu se výhonky grilují z každé strany 4 až 5 minut.

Chřest se velmi často griluje obalený slaninou – v takovém případě použijte marinádu s jemnější chutí a výhonky potřete jen lehce.

Grilovaný chřest servírujte a konzumujte ještě teplý.

Marinády na grilovaný chřest

Chřest se stejně jako jiné druhy zeleniny nebo maso před grilováním marinuje a tím získává ještě lepší chuť.

Obrázek

Základní marináda

Základní marináda na grilovaný chřest je velmi jednoduchá – stačí ochutit podle své fantazie olivový olej a chřest jím potřít. Vynikající marináda, na kterou má doma suroviny každý, se skládá z oleje, hořčice a pepře.

Česneková marináda

Osvědčená marináda na chřest – z uvedeného množství stačí na přibližně 20 výhonků,  –  to je asi půl kilogramu chřestu

Suroviny a postup

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce sojové omáčky

  • 1 stroužek prolisovaného česneku

  • 1 lžíce sezamových semínek

Všechny ingredience se smíchají v misce, chřest se marinádou potře a pak ještě lehce opepří a osolí.

Ostrá marináda

Pokud máte v oblibě pikantnější marinády, pak je právě pro vás určená tato. Vystačí na půl až tři čtvrtě kilogramu chřestových výhonků

Suroviny a postup

  • 1 hrnek olivového oleje

  • 3 lžíce octa balsamico

  • 2 lžíce dijonské hořčice

  • chilli koření

Olej smíchejte ve větší míse s octem, hořčicí a chilli kořením. Pak do směsi vložte připravený chřest a vše lehce opepřete a osolte. Výhonky v míse rukama promíchejte s marinádou tak, aby byly celé obalené.

Z uvedených ingrediencí můžete také mixérem připravit dresing, kterým přelijete grilovaný chřest. V takovém případě chřest není potřeba marinovat – pouze ho potřete olejem a mírně opepřete a osolte.