Nejlepší recepty na pochoutky z chřestu

Chřest se dá připravit na mnoho různých způsobů, které se od sebe liší především v dalších použitých surovinách. Ty by se měly přidávat vždy v takovém množství, aby nepotlačily chuť a všechny ostatní vlastnosti chřestu.

Chřest má v kuchyni mnoho možností využití. Připravují se z něj různé vynikající polévky, může se vařit, zapékat, péct i grilovat. Chutné jsou i saláty s chřestem.

Chřestové polévky

Chřestové polévky se připravují různými způsoby a existuje mnoho receptů. Liší se od sebe především přidávanými surovinami, základem všech je ale samozřejmě chřest.

Jednoduchá polévka z bílého chřestu

Rychlá a jednoduchá polévka z chřestu

Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 15 minut - Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 300 gr chřest bílý
  • 4 ks brambory
  • 1 dl smetana 33%
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

Oloupaný bílý chřest nakrájíme na kousky o délce 3 centimetry a necháme je vařit přibližně 10 minut v osolené vodě. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky, které uvaříme doměkka. Uvařené brambory přidáme do vody s chřestem a vše rozmixujeme do hladkého krému. Pak polévku zjemníme přimícháním smetany a dochutíme solí a pepřem. Polévku je možné servírovat teplou i studenou, povrch v talíři zakápneme trochou olivového oleje.

Jemná chřestová polévka se smetanou

Polévka s nezaměnitelnou chutí.

Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 15 minut - Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 300 g chřestu
  • 1 ks cibule
  • 1,5 l vývar drůbeží
  • 3 plátek máslo
  • 2 dl smetana 33%
  • sůl
  • pepř

Postup:

Připravený oloupaný chřest rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a najemno ji nakrájíme. Do hrnce dáme dva plátky másla, třetí rozkrájíme na kostičky a dáme do ledničky k pozdějšímu použití. Máslo v hrnci rozehřejeme a prudce na něm osmahneme za stálého míchání cibuli. Potom přilijeme vývar, přivedeme ho do varu, nasypeme nakrájený chřest a vaříme ho přibližně 10 až 15 minut, až je měkký. Směs v hrnci důkladně rozmixujeme, přimícháme smetanu, polévku dochutíme solí a pepřem. Na závěr do horké polévky přidáme kousky másla z lednice, které ji zahustí.

Chřestová polévka se dá připravit na mnoho různých způsobů – zde jsou další zajímavé recepty.

Obrázek

Z chřestu se ale samozřejmě nevaří jen polévky. Chřest můžeme zapékat i péct, jsou s ním vynikající rizota nebo saláty…

Zapékaný chřest

Chřest zapečený se smetanou a servírovaný s plátky vepřového masa a slaniny.

Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření a zapékání: 15 minut - Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 1 kg chřest bílý
  • 2,5 dl zakysaná smetana
  • 20 g máslo
  • 4 ks vepřový řízek
  • 4 plátky slanina
  • 4 ks žloutky z vajíček
  • 2 lžíce citronová šťáva
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukr
  • sůl
  • pepř

Postup:

Chřest oloupeme, ostrým nožem odkrájíme dřevnaté konce a výhonky uvaříme doměkka v osolené vodě s trochou másla, cukrem a citronovou šťávou. Uvařený chřest vyjmeme a necháme okapat.

V misce rozšleháme zakysanou smetanu s vaječnými žloutky a ochutíme ji solí a pepřem.

Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme do ní okapaný uvařený chřest, zalijeme ho smetanou se žloutky a v předehřáté troubě ho zapečeme do zlatova.

Vepřové řízky opláchneme studenou vodou, osušíme, na krajích nakrojíme, naklepeme a osolíme. Na maso položíme plátky slaniny a jehlami nebo párátky je připevníme. V pánvi rozehřejeme olej a maso se slaninou v něm opečeme z obou stran. Pak ho vyjmeme a dáme na talíře, jehly nebo párátka odstraníme. K plátkům masa se slaninou přidáme uvařený chřest, který můžeme polít zbylým rozpuštěným máslem a servírujeme. 

Pečený chřest

Jednoduchá a rychlá příprava chřestu

Doba přípravy: 10 minut - Doba pečení: 20 minut - Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 1 kg chřest
  • 1 dl olivový olej
  • 100 g tvrdý sýr
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z oloupaných výhonků chřestu odkrojíme dřevnaté části, chřest rozložíme do vymazaného pekáče nebo zapékací mísy, ochutíme solí a pepřem a dáme péct přibližně na 20 minut do trouby, předehřáté na 180° Celsia. Sýr najemno nastrouháme.

Upečený chřest rozložíme na talíře, posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.   

Chřest s bramborami a slaninou

Zdravá a velmi chutná večeře z chřestu

Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 30 minut - Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 1,5 kg bílý chřest
  • 750 g menší brambory
  • 100 g plátky anglické slaniny
  • 100 g máslo
  • 2 lžíce olej
  • 1 lžička cukr
  • bylinky - petrželka, bazalka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Chřest oloupeme a odkrojíme z něj dřevnaté konce. Výhonky uvaříme ve vodě se solí a cukrem doměkka.

Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme a oloupeme. Každou bramboru obalíme plátkem slaniny, který k ní připevníme párátkem.

Bylinky opláchneme studenou vodou a okapané nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo a nasekané bylinky v něm krátce osmahneme. Potom je podle chuti mírně osolíme a opepříme a udržujeme teplé.

V druhé pánvi rozpálíme olej a brambory se slaninou v něm opečeme.

Opečené brambory rozdělíme na talíře, přidáme k nim uvařený okapaný chřest, vše zalijeme bylinkovým máslem a servírujeme.

Obrázek

Chřest se šunkou a sýrem

Chřest zapečený se směsí sýrů a šunkou

Doba přípravy: 15 minut - Doba vaření: 10 minut - Doba zapékání: 20 minut - Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 0,5 kg bílý chřest
  • 200 g vepřová šunka
  • 70 g sýr Eidam
  • 70 g sýr Ementál
  • 70 g sýr Gouda
  • 3 lžíce máslo
  • 1 dl smetana
  • 1 lžička cukr
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z výhonků chřestu odkrojíme tvrdé konce a zbývající části oloupeme. Chřest vaříme v páře přibližně 10 až 12 minut a pak ho necháme zchladnout.

Šunku rozkrájíme na tenké nudličky. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou ji nasekáme najemno. Všechny druhy sýrů najemno nastrouháme a promícháme. Z másla, vývaru po vaření chřestu, cukru, soli a trochy smetany si připravíme jemný bešamel.

Vychladlé výhonky chřestu nakrájíme na 3 až 4 centimetry dlouhé kousky, rozložíme je do vymazané zapékací mísy a proložíme je nudličkami šunky. Osolíme, opepříme, polijeme bešamelovou omáčkou, posypeme petrželovou natí a vše lehce promícháme. Zapékací mísu vložíme na 10 minut do trouby předehřáté na 180° Celsia, potom směs ještě posypeme nastrouhanými sýry a zapékáme, dokud se sýry neroztaví.

Chřest zapečený se sýrem a šunkou můžeme servírovat jen s pečivem, ale také s vařenými bramborami.

Chřestový salát s vejci

Salát z chřestu s mírně pikantní chutí

Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 15 minut - Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 0,5 kg chřest
  • 4 ks vejce
  • 100 g majonéza
  • 2 lžíce jogurt bílý
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička citronová šťáva
  • 1 lžička cukr
  • sůl
  • pepř
  • paprika mletá pálivá
  • nať petrželky

Postup:

Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme na plátky. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou nasekáme najemno.

Chřest oloupeme, odstraníme z něj dřevnaté části, výhonky nakrájíme na kousky dlouhé 2 centimetry a dáme je vařit do osolené vody s cukrem doměkka. Uvařený chřest scedíme, necháme okapat a zchladnout.

V míse smícháme majonézu s jogurtem, přimícháme hořčici, nasekanou nať petrželky a vše dochutíme solí, pepřem, paprikou a citronovou šťávou.

Chladný chřest opatrně smícháme s plátky vajíček, rozložíme ho na talíře, zalijeme majonézovou omáčkou a servírujeme.

Chřest je možné připravit a servírovat v mnoha chutných úpravách. Podívejte se na další recepty a dopřejte si jedinečnou lahůdku co nejčastěji!

Chřest a víno

K chřestu patří i dobré víno! Nejvhodnější je bílé - Sauvignon Blanc, Rulandské, Chardonay, polosuchý Ryzlink rýnský nebo Muškát.